top of page

Rólunk,

Céljainkról

Gyerekkori állatszeretetünk egészen elhúzódott, hát nem véletlen, hogy az Óvári Akadémián mind a ketten állattenyésztő mérnök szakot végeztünk.

Még az egyetem évei alatt macskatenyésztésbe kezdtünk, aminek kapcsán sok tapasztalatot szereztünk igényes állatok felnevelésében, tartásában és takarmányozásában.  www.esbbengalcat.eu

Az ott szerzett tudást és rutint, most kecsketenyésztésben szeretnénk kamatoztatni, ezért miután 2015-ben elnyertük a fiatal gazdák induló támogatását elindultunk a haszonállattartás csodálatos útján. Mivel tejtermékek előállításával - főleg kecskesajtkészítéssel - foglalkozunk, ezért alapvető volt, hogy nagy tejhozamú kecskefajtát válasszunk tenyészetünk alapjául. Egyetemi ismeretségünk jóvoltából sikerült 10 csodaszép vemhes alpesi anyakecskét vennünk az ország egyik legjobb tenyészetéből Némethné Biacsics Edittől, Dunaszigetről. Edit hosszú évek óta tartó alázatos tenyészmunkája és szakmai segítsége nagy távlatokat nyitott meg előttünk, amiért nem győzünk Neki elég hálásak lenni.

Szabados_Vivien_Bianka__Szabados_Andor-_

Az első években saját szaporulatból kívánjuk bővíteni az alpesi anyaállományunkat, majd ha a kívánt üzemméretet elértük, akkor a nagy értékű alpesi tenyészbakok eladásán kívül már gödölyéket, illetve anyaállatokat is szeretnénk értékesíteni, ezzel is elősegítve a magyar kecsketenyésztés minőségének javítását. 

Állattenyésztői mester diplománk megszerzése után mind a ketten úgy döntöttünk, hogy szakmai tudásunkat elmélyítve, a tudományos életben nagyobb szerepet vállalva elkezdjük kutatásainkat doktorandusz képzés keretein belül. 

ÁLLAPOTFRISSÍTÉS

2021 januárjára úgy döntöttünk felhagyunk ötéves tenyésztői munkánkkal és értékesítjük az állományunkat. Próbáltunk olyan helyet keresni nekik, ahol az általunk végzett munka tovább gyümölcsözhet. Nem volt könnyű döntés de a szakmai előrehaladásunk és az életmódunk megkívánta a változást.

Tenyésztői tevékenységünk és sajtkészítésünk eredményei nem múlnak el nyomtalanul. Ezért lehetőséget kínálunk kiscsoportos sajtkészítő tanfolyam keretében tudásátadásra mindazoknak akik házi körülmények között családjuk számára egészséges sajtot szeretnének készíteni. Továbbá a tenyésztői eredményeink és munkásságunk gyakorlati tudását szaktanácsadás formájában tárjuk az érdeklődők elé. Az inszeminálás és a tenyésztési és nevelési módszerek gyakolatát, egy gazdaság felépítéséhez és üzleti működtetéséhez szükséges információkkal és know-how-al tudjuk segíteni elképzelését.

A napi rutin feladatok - etetés, itatás, fejés, legeltetés, stb...- elvégzéséből egyaránt kivesszük a részünket, de persze mind a kettőnknek megvannak a maga erősségei, amivel inkább csak az egyikőnk szeret foglalkozni. Úgy gondoljuk igazán jó csapatot alkotunk. :)

Az állategészségügyi dolgok és takarmányozási kérdések nagy részéért én vagyok a felelős. Folyamatosan bújom a külföldi kecskéks szakirodalmakat, hogy minél szívnvonalasabb szinten tudjuk az állatainkat tartani és a  tenyésztést folytatni. 

A sajtkészítés is az én asztalom lett. :)

Szabados Vivien Bianka

Szabados_Vivien_Bianka_-_Kecsegtető_Kecs

Mindent, amit egy férfinak kell elvégeznie az istálló körül, azt természetesen én csinálom, továbbá a hivatalos ügyintézés és a hivatalokkal való kapcsolattartás is az én feladatom. Kiemelt célomnak tartom a környék gazdálkodóival való kapcsolatfelvételt a jövőnk és a vidék eredményes építéséért.

Jenga (6).JPG

Szabados Andor

bottom of page