top of page

Ez az oldal nem naprakész információkat tartalmaz a támogatások aktuális menetével kapcsolatban, de a korábbi évek gyakorlata iránymutatásnak hasznos lehet bárki számára. Támogatás igénybevételével kapcsolatban keresd az INSTRUKTOTODAT és egy TÖRZSTENYÉSZTŐT!

Ez az oldal azért jött létre hogy segítse a tenyésztőtársakat és a lelkiismeretes kecske tartókat abban, hogy egyszerűen hozzáférjenek a jelenleg igényelhető támogatásokhoz kötődő tudnivalókhoz.

Gyakori tapasztalat, hogy a hallomásokra alapozva, hibás fél információk miatt a kecsketartó elesik a támogatástól. Hallani olyat is, hogy az instruktornak nincs ideje pár kecskével foglalkozni, ennek ellenére próbáljuk meggyőzni, hogy eljöjjön hozzánk, mert nélküle nem tudjuk benyújtani a támogatási kérelmet!

 

Előzzük meg a bajt, készüljünk fel együtt!

Anyakecske támogatás
 

Az anyakecske támogatás minden évben november-december hónapban kerül kiírásra. A támogatás benyújtásához szükséges, hogy a Magyar juh-, és kecsketenyésztők szövetségének tagjai legyünk, valamint a támogatásban résztvevő anyakecskék fülszámmal ellátott, regisztrált egyedek legyenek. Ha mindezek megvannak szükségünk van egy törzskönyves bakra, amely szintén a tenyésztő, illetve tartó nevén kell hogy legyen!  50 anya felett 50 egyedenként újabb törzskönyves bakra lesz szükségünk! Ha mindezen feltételek teljesülnek, akkor a területileg illetékes instruktor segítségét kell kérni, aki személyesen ellenőrzi a feltételek meglétét, majd egy igazolást állít ki. Ezt az igazolást kell a megadott határidőig a támogatás kiírásában szereplő címre postázni minden esetben ajánlott küldeményként! 

Fontos tudnivalók, hogy a támogatás elnyerésével 6 hónap tartási kötelezettségünk keletkezik. Ezalatt az idő alatt a támogatást nyújtó szervezet ellenőrizheti az állatlétszámot és amennyiben kevesebb anyánk, illetve bakunk van a támogatásban résztvevő létszámnál, úgy bírság kiszabása várható. Az elhullott vagy értékesített, esetleg levágott állatok pótlását azonnal meg kell oldani! Mindezt természetesen az állományváltozási naplónak és a gazdálkodási naplónknak is naprakészen kell tükröznie.

Nagy könnyedség a kecsketartóknak, hogy a törzskönyves bak beszerzéséhez 2017-től egy új támogatás igényelhető.

Bak támogatás

A fajtatiszta bakkecskék vásárlásához nyújtott támogatás még új, első ízben a 2016 októberétől vásárolt törzskönyves tenyészbakok után lehet igényelni 2017 áprilisában. Személyes jó tanácsom: ne csak a támogatás miatt vegyünk "papíros" bakot! Tartsuk szem előtt a tenyésztési céljainkat és az állományunkhoz legjobban illő egyed kiválasztására törekedjünk.


Fontos tudnivalók: A támogatásba vonható bakok között két kategóriát, ("K" és "A") valamint két korcsoportok (növendék és egy évnél idősebb) különböztetünk meg. Támogatás csak a bak tenyésztőjétől / előállítójától való vásárlására vehető igénybe (szóval, ha a szomszéd tenyésztő tavaly vett egy törzskönyves bakot és mi azt megvesszük tőle, akkor arra ez a támogatás már nem vehető igénybe akkor sem, ha az első vásárlásnál sem adtak be rá támogatási kérelmet).

A támogatás mértéke minden esetben maximum a teljes ár 75%-a. Apaállattá minősített növendék állatonként maximum 45.000 Ft. "A" törzskönyves tenyészbakonként 120.000 Ft, míg '"K" azaz köztenyésztésre használható besorolást kapott egyedek után 90.000Ft.

Bár nem mindenki tartja fontosnak a papírmunkát, esetleg felesleges nyűgnek tűnhet, de itt elengedhetetlen, hogy a megvásárolt bakunkhoz minden dokumentum megfelelően, hiánytalanul kitöltve rendelkezésre álljon.

Az alábbi iratokról van szó:

 • Szállítólevél

 • Tenyészállat vásárlási jegyzőkönyv

 • Számla

 • Törzskönyvi kivonat
   

Pár hasznos tanács:

 • Ne legyen tartozásunk az MJKSZ felé, így joggal várhatjuk a minőségi szolgáltatást.

 • A vásárlással / eladással kapcsolatos dokumentumokat mindig ajánlva vagy tértivevénnyel postázzuk (tudom drága, de megéri).

 • Mindig tartsuk szem előtt milyen teendőink vannak az állománnyal, amihez az instruktor segítsége kell, így időben tudunk vele egyeztetni és nem kell kapkodni, vagy veszteséget elkönyvelni egy le nem adott igénylés vagy egy határidőn túli bírálat miatt.

 • A tenyészállatoknak megfelelő élettérre és takarmányozásra van szükségük, hogy a kívánt teljesítményt el tudják érni, ezt sose feledjük!

 • Állatot csak zárt vontatmányon szállítsunk!

 • Ne a támogatásért tartsunk kecskét, az csak segítse, hogy kecskét tartsunk.

 • A minőség fontosabb mint a mennyiség!  Törekedjünk arra, hogy igényes tartási körülmények közül vegyünk jószágot. Jó esetben évekig minket fog szolgálni, ezért adjunk meg neki a lehetőségeinkhez mérten mindent, amire szüksége van.

 • Az olcsóbb legtöbbször nem a jobb választás! Az hogy "a kecske a szegény ember tehene", egy idejét múlt, hamis mondás!


Az itt leírtak a tenyésztő saját tapasztalatait hivatottak bemutatni. A közölt adatok tájékoztató jellegűek. Kérlek olvasd el a letölthető mellékleteket a gombokra kattintva, azok hivatalos kiírások, és tartalmaznak minden tudnivalót. További információért keresd a területileg illetékes instruktorodat!

bottom of page